Et annerledes leksikon.

Simon Stranger sitt leksikon om Lys og mørke.

Et leksikon av den typen  som bør leses. Fra perm til perm!

Bjørn Gabrielsen, anmelder i DN, skrev en  veldig positiv anmeldelse av Simon Stranger sin siste bok, Leksikon om Lys  og Mørke. Gabrielsen fremhever Stranger sin skrivekunst, at Stranger ikke kan noe annet enn å skrive godt. Det er jo en sjelden god attest å få.

Men Gabrielsen stiller også spørsmål  ved bokens sjanger. «/../tilfører den leseren noe som en sakprosaskildring ikke kunne klart?». 

Ja, det mener jeg bestemt. Det handler om måten historien er satt sammen på, selve oppbyggingen. Om  dramatikken som spisser seg til, intensiteten. Ikke minst handler det om  karakterene, hvordan forfatteren gir dem tanker, og følelser. Bitterhet, fortvilelse og andre følelser vil ikke på samme måte kunne få plass i sakprosa. Kan det vel?  Som roman får fortellingen et helt annet språk, fordi forfatteren har hatt langt større frihet som romanforfatter. 

Det er en helt spesiell historie Stranger har snublet over, bokstavelig talt. Om hvordan hans kones jødiske familie krysser sporene til Henry Rinnan. Uhyggelig, men samtidig veldig god bok!

Og Gabrielsen har iallefall  rett i at Stranger skriver sabla  godt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s