Nora, en erotisk slikkemunn, og Torvald en psykisk syk..

For en fornøyelse å lese Nora, av Merete Pryds Helle. En bok Pryds Helle lar oss bli kjent med Nora, lenge før Torvald kommer inn i bildet. Vi møter Nora som barn, ungdom og voksen. Og vi kjenner igjen flere trekk ved Norakarakteren, ikke minst slikkemunnen, lerkefuglen og lille ekornet. Trangen til søtsaker, ødslingen med penger osv osv. Men vi får litt mer kjøtt på beinet i denne skikkelsen.

Molde, en by ved fjorden,  er stedet for handlingen. Pryds Helle har gjort sin research. For ifølge Ibsens tidlige arbeider med Et dukkehjem, ble handlingen lagt  til nettopp Molde.

En viktig forskjell er at mens Ibsen skrev dramatikk, er dette prosa. Det er så fornøyelig å lese. Nora vokser frem som en bestemt, men dog så livsglad kvinne. Det er morsomt å lese hvor erotisk Pryds  Helle har gjort Nora. Her brukes  tjenestepikenes sovekammer som åsted for hemmelig erotisk samvær, av vovet karakter. Og dette med sex i tjenestepikenes sovekammer  var jo ikke helt ukjent for Ibsen heller.

Der viser seg at den kjekke studenten Torvald Helmer, ikke lider av noen tuberkulose, men psykiske lidelser. Og sydentur blir anbefalt for at Torvald skal bli frisk. Så var det det med pengene da.. det  er dyrt å dra til til syden. Men Noras far har penger, og han er jo syk osv osv.. Bare les den!

#ibsennor #fradiktningtildiktning #fradramatikktilprosa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s