Gregers rettsdrama

Foto: Dag Jensen

Har du av og til lurt på hvordan det går videre når en bok er ferdig? På Teater Ibsen i Skien, får du vite hvordan det går etter at Hedvig er død. Gregers blir stilt for retten. Og det er en legjury bestående av ti publikummere som skal avgjøre dommen. ‘Vildanden – et rettsdrama’, starter der Ibsens Vildand slutter. Altså etter at Hedvig er funnet død inne på mørkeloftet.

Teatersjef Thomas Bye har laget et tenkt rettsdrama ut fra handlingen i Vildanden, slik vi kjenner den. Bye er modig når han setter Ibsens tekst inn i en helt ny sammenheng. En slags fortsettelse på det opprinnelige stykket. I forestillingen gjenfortelles Ibsens drama. De involverte forklarer seg om den tragiske hendelsen, som vitneavhør. Hedvig er død, og det etterforskes hvorvidt det er selvdrap, og om Gregers Werle er medskyldig.

Gregers som har tatt livsløgnen fra disse gjennomsnittsmenneskene, ved å fortelle sannheten om deres liv, vil at vi mennesker skal leve i sannhet. Det er hans ideale fordring.

Han tror på forklarelsens lys, og akkurat det poenget, ble vel tydelig ved at hver karakter hadde sin lampe som lyste når de førte ordet. Grossereren hadde prismelampe og Gamle Ekdal hadde en enkel fjøslykt osv.

Scenografien må også nevnes. En hvit rettssal formet som et amfi i halvsirkel. Rettsalen gir assosiasjoner til en type asyl eller institusjon. Karakterene hadde sin entre fra kasser/kister som kom ut av veggen. Skuespillerne var kledd i gulhvite institusjonsdresser og hadde hvitmalte ansikter, som om de var døende. Mon tro om dette var er slags frampek på at uansett utslag av rettssaken, ville de forbli levende døde.

Skuespillerne gjør en god jobb, så god som det er mulig, nesten sagt, med de konvensjoner som et rettsdrama fordrer. Det gir noen skuespillermessige begrensinger fysisk og verbalt. Så kan man selvsagt innvende at nettopp det, gir noe ekstra å spille på, og det gjør det. Enkelte skuespillere får det til å dirre. Feks Mathilde A J Skarpsno. Men når hele forestillingen er en rettssak blir det også noe hemmende litt tvangsmessig over spillet, synes jeg. Likevel, noen vitneforklaringer berørte mer enn andre. Gregers, Gina og gamle Ekdal beveget meg. De andre ble nok noe mer utvendig.

Gregers ble dømt medskyldig i Hedvigs selvdrap, til 14 år i fengsel. Han dømmes altså for å ha fortalt sin beste venn, at hans kone har løyet for ham, og holdt ham for narr over flere år.

Teater Ibsen har altså valgt å prøve Gregers, sannhetsapostelen, for retten, men er det bare Gregers som evt er skyldig i Hedvigs død?

Som teaterkunst blir rettsdrama noe vel flatt. Men på Teater Ibsen var det stor stemning lørdag kveld!

Medvirkende:

 • Tekst bearbeidet av: Thomas Bye
 • Instruktør: Moqi Simon Trolin
 • Scenograf/Kostyme: Benjamin la Cour
 • Lysdesigner: Ilkka Häikiö
 • Komponist: Anders Ortman
 • Maskør: Birgit Haugå
 • Dramaturg: Aslak Moe
 • Dommer/Gregers Werle: Stian Isaksen
 • Gregers Werle/Dommer: Mathilde Alfrida Jakobsen Skarpsno
 • Hjalmar Ekdal: Joakim Thrane
 • Gina Ekdal: Hanne Amalie Smedstad
 • Doktor Relling: Åsmund-Brede Eike
 • Gamle Ekdal: Ola Otnes
 • Håken Werle: Hans Jacob Sand

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s